يكشنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۶
چه بلایی بر سر فروشگاه حاج حسین و پسران آمده است؟!+تصاویر
متاسفانه چند سالی است که فروشگاه حاج حسین و پسرانش در میدان امام خمینى(ره)، تعطیل شده است که به گفته ی ساکنین محل، این فروشگاه بر اثر آتش سوزی به این شکل درآمده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی قم فردا، هر شهری سوغات مخصوص به خود را دارد، سوهان نیز سوغات مخصوص قم می باشد که زائران حرم کریمه اهل بیت (ع) و مسافران این شهر موقع برگشت برای خانواده و اقوام سوهان سوغاتی می برند.

سوهان در فرهنگ لغت به معنای مطبوع و دلپذیر است و از ترکیب مواد ارزشمندی نظیر آرد گندم، جوانه گندم، زرده تخم مرغ، کره، شکر، زعفران، هل و انواع مغزها تهیه می شود.

خواص سوهان

این محصول به سبب دارا بودن جوانه گندم پروتئین فراوانی دارد و منبع فوق العاده ای از ویتامین های گروه A و آرام بخش اعصاب و روان است. جوانه گندم موجود در این محصول به دلیل داشتن قندهای طبیعی سبب ذخیر سازی انرژی در ماهیچه شده و باعث بهبود عملکرد عضلانی و جلوگیری از خستگی و بی حالی می شود.

ویتامین A موجود در جوانه گندم باعث افزایش قوه بینایی، سرعت رشد کودکان، شادابی پوست و سلامت ریه و گلو می شود.

افزودن چربی به سوهان، کالری آن را افزایش می‌دهد و بر قابلیت جویدن، طعم، بو، مزه و مدت زمان ماندگاری محصول می‌افزاید. البته در میان چربی‌ها، کره طعمی چشمگیرتر دارد و هنگام پخت به همراه هل و شکر طعم تافی‌مانندی را به سوهان می‌دهد.

تاریخچه سوهان

تاریخچه دقیق سوهان به دوره قاجار نسبت داده می‌شود. در سال ۱۲۸۹ – ۱۲۹۰ هجری شمسی هنگامی که قرار بود صحن عقیق بارگاه حضرت معصومه (س) در شهر مقدس قم افتتاح گردد، بزرگان قم اقدام به برگزاری مراسم با شکوهی جهت افتتاح صحن کردند و از شاه وقت جهت افتتاح دعوت کردند.

ولی بر اساس مقتضیات زمان، شاه جانشینی را برای خود جهت مراسم افتتاح به قم فرستاد. در هنگام برپایی مراسم با توجه به آداب و رسوم آن دوره، هر یک از بزرگان شهر جهت احترام هدایایی را به نماینده شاه از قبیل صنایع دستی و… پیشکش کردند و در بین بزرگان شخصی به نام محمد علی عطار جهت پیشکش سمنویی که به آن شکر افزوده شده بود به نماینده تقدیم کرد که ایشان پس از صرف ناهار این شیرینی را میل نمود و به ذائقه‌اش خوش آمد و عنوان کرد که این شیرینی همانند سوهانی غذای مرا هضم کرد.

به این ترتیب از آن زمان نام سوهان بر روی این حلوا گذاشته شد و پس از آن تولید و مصرف سوهان شروع شد که البته در ابتدا مخصوص بزرگان و اشراف بود.

در آن سال‌ها افرادی به نام هادی حاج حسین سوهانی، حاج محمدرضا صفایی و حاج محمد عارفی، سوهان را به صورت دستی با یک وسیله کفگیر مانند به نام هستون تهیه می‌کردند و حجم تولید آن بسیار پایین بود تا ۳۰ – ۴۰ سال قبل که تراشکاری به نام خازنی مبادرت به ساخت دستگاه هم زن نمود که این دستگاه باعث افزایش تولید سوهان و در حقیقت رشد در این زمینه شد و این افزایش تولید موجب شد این شیرینی به عنوان سوغات شهر قم مطرح شود، به طوری که ۹۰ در صد آن توسط زائران از استان خارج می‌شود.

حسین سوهانى، محمدرضا صفایى و سیدمحمد عارفى از جمله بنیانگذاران صنعت سوهان قم هستند و از بین این افراد «حاج حسین» به شهرت رسید. سوهانی‌های قم، رمز موفقیت حاج حسین را در استفاده وی از کره حیوانى در پخت سوهان می‌دانند. این کار حاج حسین سبب شد که سوهان‌هایش از مرغوبیت ویژه‌اى برخوردار شود.

زندگینامه حاج حسین سوهانی

مرحوم حاج حسین سوهانی در جوانی به شغل قنادی مشغول بود و در آن دوران سوهان هم یکی از محصولات قنادی به شمار می رفت و شغل جداگانه ای نبود تا اینکه به مرور زمان و استقبال از سوهان، سوهان پزی به شغل جداگانه ای تبدیل شد.

در آن زمان سوهان را فقط با روغن کنجد طبخ می کردند و مرحوم حاج حسین سوهانی برای اولین بار سوهان را با روغن حیوانی گوسفندی که بسیار مرغوب هم بود و عطر و طعم مطلوبی هم داشت تهیه نمود. این تغییر در تولید بسیار مورد استقبال مردم قرار گرفت و از همان زمان بود که نام حاج حسین بر سر زبانها افتاد.

این روند ادامه داشت تا اینکه پس از فوت آن مرحوم در سال ۱۳۲۷ شمسی پسرانش همان راه را ادامه دادند و با ابتکار و خلاقیت هم تنوع به سوهان دادند و هم با افزودن زرده تخم مرغ به کیفیت آن افزودند.

پس از فوت حاج حسین پسرانش در میدان امام خمینى(ره) واقع در ورودی شهر فروشگاهى ایجاد کرده و به دلیل آنکه این فروشگاه در مسیر تهران بود اکثر مسافران و زائران مشتریان سوهان «حاج حسین و پسرانش» می‌شوند. این ابتکار نیز بر شهرت سوهان «حاج حسین و پسران» افزود.

اما متاسفانه چند سالی است که فروشگاه حاج حسین و پسرانش در میدان امام خمینى(ره)، تعطیل شده است که با پرس و جوی خبرنگار ما از ساکنین محل، گویا این فروشگاه بر اثر آتش سوزی به این شکل درآمده است.

حالا فروشگاه حاج حسین و پسران که روزی روزگاری حرف اول را در تولید و صادرات سوهان قم را می زد، یکی از مهمترین شعب خود را که پس از فوت حاج حسین ایجاد شده است را از دست داده و به دلایل نامعلومی اقدامی برای باسازی و راه اندازی مجدد آن نشده است!

 

 

انتهای پیام/140 /5

*نام و نام خانوادگي :

پست الکترونيکي :

*مطلب :
۱) نظراتی را که حاوی توهین، هتاکی و افترا باشد را منتشر نخواهد کرد .
۲) از انتشار نظراتی که فاقد محتوا بوده و صرفا انعکاس واکنشهای احساسی باشد جلوگیری خواهد شد .
۳) لطفا جهت بوجود نیامدن مسائل حقوقی از نوشتن نام مسئولین و شخصیت ها تحت هر شرایطی خودداری نمائید .
۴) لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید .